Wereldbeeld van de alchemist

Alchemie baseert zich op een wereldbeeld dat werd beïnvloed door hermetisme en neoplatonisme. Het werk van de alchemisten omvat drie primaire activiteiten, elk met een praktisch en een spiritueel aspect:

  1. het Grote Werk of magnum opus - de transmutatie van onedele metalen in goud door middel van de lapis philosophorum , de Steen der Wijzen;

  2. het vervaardigen van het levenselixer, een universeel medicijn dat alle kwalen geneest;

  3. de reïntegratie en verzoening van geest en materie.

Hermetisme: Hermetisme is een religieuze, filosofische en esoterische traditie die voornamelijk is gebaseerd op geschriften die werden toegeschreven aan de legendarische Hermes Trismegistus ('drie keer grootste Hermes'). Deze geschriften hebben de westerse esoterische traditie sterk beïnvloed en werden van groot belang geacht tijdens zowel de Renaissance als de Reformatie . De traditie vindt zijn oorsprong in een prisca-theologia, een doctrine die het bestaan bevestigt van een enkele, ware theologie die in alle religies aanwezig is en die in de oudheid door God aan de mens werd gegeven.

Neoplatonisme: Neoplatonisme is een moderne term voor de laatste richting in het antieke platonisme, dat een van de belangrijkste stromingen in de Griekse filosofie was. Neoplatonisme ontstond vóór het midden van de 3e eeuw uit het middenplatonisme. Vanuit Rome, waar de filosoof Plotinus († 270) een neoplatonische school voor filosofie had gesticht, verspreidde de neoplatonische beweging zich over het Romeinse rijk.