Nicolas Barnaud

Nicolas Barnaud (1538-1604) was een Franse protestantse schrijver, arts en alchemist, afkomstig uit Crest in de Dauphiné, waar hij de naam Delphinas (of Delphinus) aan ontleende. Hij was een lid van de 'Monarchomaques'.

Hij wordt in verband gebracht met een aantal mysteries. Zijn uit 1597 daterende verzameling Commentariolum in Aenigmaticum quoddam Epitaphium op de Aelia Laelia Crispis puzzel-inscriptie bevatte ook de Alchemistische Mis van Nicolas Melchior, waarvan het auteurschap betwist wordt. En de Triga chemica: de lapide philosophico tractatus tres uit 1599 was de eerste publicatie van 'Het Boek van Lamspring', door de onbekende Abraham Lambspring.

Andere werken zijn de verzameling Quadriga aurifera van 1599 en De Occulta Philosophia van 1601.

Barnaud maakte rond het begin van de 17e eeuw heel wat reizen. Dit heeft geleid tot de veronderstelling dat hij de stichter zou zijn van een soort hermetisch netwerk, geïnspireerd op de Rozenkruisers .

Hij zou hebben gelogeerd bij Tadeáš Hájek, tijdens een verblijf in Praag in de jaren 1580 of de jaren 1590, alwaar hij Anselmus de Boodt ontmoette. Mogelijk kwam hij in Praag ook in contact met John Dee en Edward Kelly, maar dat is onzeker.

Vóór die periode speelde hij een rol als rondreizend calvinistisch activist in Genève en Nederland. Vaak worden politieke pamfletten en satires zoals 'Le reveille-matin des François et de leurs voisins', 'Le Cabinet du Roy de France' en 'Le miroir des Francois' uit 1581, gepubliceerd onder de naam Nicolas de Montand of Montant aan hem toegeschreven.