Stockholm papyrus

Stockhom Papyrus of Papyrus Graecus Holmiensis uit circa 300 na Chr. is een complete 15-bladige papyruscodex (39 pagina's) geschreven in het Oudgrieks met 154 recepten voor de vervaardiging van kleurstoffen en kleuren die worden gebruikt bij het maken van kunstmatige edelstenen. Het bevat ook recepten voor het zuiveren van parels, en imitatiegoud en zilver. Deze recepten zinspelen op het werk van Demokristo ('Pseudo-Demikristo'), de Griekse alchemist uit circa 100 na Chr. Zosimos van Panopolis beschrijft eveneens soortgelijke recepten.

Het is een van de vroegste volledige verhandelingen over een technisch of chemisch onderwerp, alsook een van de vroegst overgebleven volledige codices van papyrus over een seculier onderwerp. Daarnaast is het van groot historisch belang als verslag van de overdracht van praktische, technische informatie van de Hellenistische wereld naar Byzantium.

Het Leiden Papyrus X is mogelijk uit dezelfde bron en geschreven door dezelfde hand, met chemisch identieke inkt. Deze inkt verbindt beide manuscripten met het Griekse Papyri Graecae Magicae  (Griekse magische papyri).